Vse več ljudi tarna nad bolečino v hrbtu. Včasih smo to nadležno bolečino povezovali s staranjem, sedaj pa se nemalo mladih in oseb v srednjih letih se zbudi z neznosno bolečino v ledvenem, vratnem ali prsnem delu hrbtenice.

Glavni krivec, da je naša hrbtenica nenehno obremenjena, je ravno sodobni način življenja. Pretežno sedeč položaj, konstantna prisilna drža za računalnikom, na drugi strani pa težko fizično delo z nepravilnim dvigovanjem bremen, pa smo že pri diagnozi hernie (Hernia disci).

Razlogov za bolečine v hrbtenici je lahko veliko, a največkrat je glavni vzrok premalo gibanja. Seveda lahko za zmanjšanje bolečin in preprečevanje poškodb veliko naredimo sami. Pomembno je predvsem pravilno gibanje in izvajanje uravnovešene vadbe. V tem primeru ni tako pomembno samo pridobivanje kondicije, ampak predvsem pravilno izvajanje vadbe za hrbet. Slednjo lahko opravimo na tleh, z žogo, ob steni, na stolu in še marsikje. Samo čas si je potrebno vzeti in veliko volje, saj prav ta vztrajnost velikokrat upade. Vem in razumem iz lastnih izkušenj. Služba, čas, družina, računalnik, kavč, televizija, kavica…

Služba je obvezna, družina tudi, uh kavici se težko odrečem, ampak jo lahko hitreje popijem (že med pitjem kave lahko naredimo kakšno dobro raztegovalno vajo kar sede, to lahko naredimo tudi v službi med enim in drugim razmislekom, če imamo sedeče delo). Kavč in televizija! Ni lepšega kot se zvrniti zvečer na kavč pred televizijo. Mogoče bi se lahko še vedno postavili pred televizijo, ob tem pa stoje, na stolu ali kar na tleh naredili nekaj vaj.

Pri težavah s hrbtenico je odsvetovano tudi dvigovanje težkih bremen, še posebej, če to ne izvajamo pravilno. S hitrim tempom življenja na to še kako pomembno malenkost hitro pozabimo. Tudi mlade mamice velikokrat tarnajo, da jih hrbet boli, pa naj bo razlog v težkem vozičku, ki je potrebno kar naprej dajati v avto in iz njega, ali otrok, ki noče hoditi, ali nepravilno dvigovanje bremen ob fizičnem delu. Ko nastopi bolečina, jo je potrebno nekako omiliti.

Če nam le uspe poskusimo za našo hrbtenico poskrbeti pred diagnozo! Hmmm, ja, to le redkim uspe, zato bodimo dosledni in vztrajni vsaj po diagnozi.

Osebno težavo rešujem tako, da otroka npr. ne dvigujem ampak ga pustim, da zleze k meni. V avto mu pustim, naj se sam skobaca v stolček, a pazim, da ne pade (seveda porabimo celo večnost, to je tisti čas, namenjen hrbtenici). Košaro polno perila ne dvigujem več, ampak porinem po tleh. S takšnimi malenkostmi si skušam omiliti bolečino, dodam še zmerno vadbo, kakšno sproščujočo masažo hrbta s sproščujočim mazilom. S takim postopkom sem si bolečino omilila do te mere, da mi ni več potrebno jemati protibolečinskih tablet. To se mi zdi tudi sprejemljiv dosežek, saj glede na diagnozo, bo le stežka spet kdaj, kot je bilo prej, popolnoma brez bolečin.

Za kakršnokoli težavo svetujem, da se najprej posvetujete z vašim osebnim zdravnikom, ki vas bo po vsej verjetnosti napotil na dodatne preiskave k ortopedu.