Domači kvas

Bi si radi pripravili domači kvas, pa ne veste, kje bi začeli? Z veseljem vam podam nekaj smernic, kako ga lahko pripravite. Postopek je sicer nekoliko daljši v primerjavi z uporabo kupljenega kvasa, suhega ali svežega. Na koncu pa se lahko pohvalite, da ste kruh spekli z domačim kvasom. Postopek vam bo vzel 2 minutki na dan v obdobju štirih dni.

Recept po korakih:

  • Prvi dan vzamemo stekleni kozarec za vlaganje in vanj vlijemo 1 dl tople vode ter dodamo 1 poravnano jušno žlico sladkorja. Ko smo sestavini zmešali, dodamo še 60 g bele gladke moke. Vse dobro premešamo tako, da se sestavine lepo vežejo. Pomembno je, da ne ostanejo grudice. Kozarec pokrijemo z aluminijasto folijo in pazimo, da je ne preveč potisnemo ob kozarec, ker je potrebno pustiti majhen dotok zraka. S tem postopkom pospešimo nastanek kvasovk. Pustimo počivati do naslednjega dne na sobni temperaturi v temnejšem kotičku.
  • Drugi dan ponovno pomešamo sestavine ter jim dodamo 1 dl tople vode in 60 g moke. Vse dobro premešamo, da ni grudic, pokrijemo s PVC folijo za živila in kuhinjsko krpo. Na sobni temperaturi pustimo počivati do naslednjega dne.
  • Tretji dan bomo na površini opazili kvasovke. Sestavine ponovno pomešamo in jim dodamo 1 dl tople vode in 60 g moke. Vse pomešamo, da ni grudic in pokrijemo s PVC folijo za živila ter na vrh še aluminijasto folijo. Bodimo pozorni, da folije ne potisnemo preveč na kozarec tako, da ostane majhen dotok zraka. Pustimo počivati pri sobni temperaturi v temnejšem kotičku do naslednjega dne.
  • Četrti dan kvas malo pomešamo in je pripravljen za uporabo. 1,5 g domačega kvasa uporabimo za 600 g moke.

Pekovski izdelek, narejen z uporabo domačega kvasa, bo potreboval znatno več časa za vzhajanje, zato priporočam, da s pripravo testa pričnete prej kot z instant kvasi. Tudi pričakovati, da bo vzhajal toliko, kot pri uporabi instant kvasa, je zmotno. Dejansko vzhaja približno 1/3 manj kot v primerjavi z uporabo instant kvasa. Je pa to ena od možnih alternativ, ko želite vedeti, kaj dejansko jeste, ali ko v trgovini kvasa enostavno ne dobite.