Herpes

Vas mučijo neprijetni, nadležni brbunčki, vas muči herpes. Herpes je navidezno nepomembna težava, ki marsikomu greni vsakdan.

Najpogosteje se pojavi na ustnicah, lahko pa nastane tudi na drugih delih telesa. Povzročitelj za nastanek herpesa je virus Herpes simplex (HSV). Ko se z virusi herpesa okužimo ostanejo v telesu za vedno. Vendar to ne pomeni, da bomo neprestano imeli herpes, ampak virus v našem telesu večino časa miruje. Ima pa občasne izbruhe, ki privedejo do nastanka herpesa. To je v veliki meri povezano tudi z našim fizičnim in psihičnim počutjem kot so lahko padec odpornosti, stres, pretirana utrujenost, prehlad, povišana telesna temperatura ali celo sončne opekline omenjenega dela telesa.

Slika: Pixabay

Nastajanje herpesa spremlja neprijeten občutek, kot nekakšno skelenje, nato nastanejo vodeni mehurčki, ki se po cca. Štirih dneh posušijo in nastane krasta. Le ta v tednu ali dveh izgine.

Zdravila, ki bi odstranilo viruse herpesa iz telesa za enkrat še ni. Zato si težave s herpesom lahko skušamo le omiliti. V prodajalnah z zdravili in raznimi naravnimi preparati, lahko najdemo veliko izdelkov za omilitev težav.

Ena taka naravna katero lahko priporočam je propolis, katerega nanesete na prizadeto mesto takoj, ko občutite začetno ščemenje. Ko herpes že nastane pa si na prizadeto mesto nanesite preparat z vsebnostjo cinka, ki bo herpes hitreje izsušilo.

Osebno sem v obdobju pubertete imela kar pogosto herpes (v tistem trenutku se mi je zdelo, da je to konec sveta, sedaj vem, da ni tako ampak je vseeno neprijetno). Po naključju iz čisto drugih razlogov sem bila pri zdravniku ravno v trenutku, ko mi je herpes šele nastajal in sem tudi čisto po naključju vprašala zdravnico, če mi lahko priporoča kaj za herpes, saj mi ravno nastaja.

Odgovor: “Hmmm ja ne vem, če bo delovalo!”

Nato mi izda napotnico za lasersko terapijo. Jaz jo debelo gledam, pa mi še enkrat ponovi “ne vem, če bo delovalo, ker je mogoče že prepozno”. Herpes je bil že v fazi, ko so nastajali vodeni brbunčki, ampak me je vseeno napotila takoj na laser terapijo. K sreči se je vse dogajalo zjutraj , ko so še na oddelku za terapije delali. Sem bila na terapiji cca 15 min, se ne spomnim prav točno koliko časa je trajalo, in tako nekaj dni zapored oz. kot so me naročili.

Nato mi je tale herpes, ki je bil že v fazi razvoja vseeno nastal s tem, da se je v krajšem času pozdravil. Prijetno presenečenje je bilo, da po tej terapiji nisem imela sedem let herpesa. Zdravnica mi je svetovala, da drugič ko začutim to ščemenje naj takoj pridem saj je pomembno, da se laser terapijo opravi še v fazi razvoja herpesa. Verjetno ni niti ona pričakovala, da se mi herpes ne bo pojavil sedem let. Pri naslednjih herpesih nisem nikoli ulovila to začetno fazo, da bi lahko spet poskusila.

Tako je laser terapija tudi ena možnost, mogoče deluje. Meni je sedem let brez herpesa kar veliko pomenilo. Garantirati, da bo delovalo ne morem, saj ne vem, še moja zdravnica ni vedela, če bo delovalo, jaz pa nisem doktor. Svetujem lahko zgolj to, da se o tej možnosti pogovorite z vašim osebnim zdravnikom.