podstresje

Dva tedna in več videoigric in multimedijskih pripomočkov ni ravno cilj samoizolacije. Ker si tega za svoje otroke ne želim in verjamem, da si tudi vi tega ne želite, delim z vami nekaj idej in smernic, kako bolj kvalitetno preživeti obdobje izolacije z otroki. Mojo družino sestavljajo trije otroci, od malčka do najstnika, iz tega razloga moram biti kar izvirna pri sami organizaciji družinskega življenja.

Prvi dan je razumljivo, da se še vsi malo privajamo na nekoliko spremenjene dnevne navade. Drugi dan je že dobro sklicati družinski sestanek za okroglo mizo in se dogovoriti o osnovnih dnevnih opravilih oziroma dovoliti, da vsak izrazi svoje mnenje in predloge. Pri nas smo se dogovorili, da vsak opravi vsaj eno gospodinjsko opravilo na dan, po potrebi še kakšno dodatno. Prav tako se sproti opravi vse šolske obveznosti.

Po opravljenih obveznosti pa ostane še kar nekaj časa in šele zdaj, ko odpadejo vse obšolske aktivnosti in obveznosti (predvsem športne) po službi, lahko vidimo, koliko časa ostane.

Živimo v dobi multimedijskih pripomočkov in nič ni narobe, da se s slednjimi spoznajo tudi naši otroci. Raznorazne multimedijske naprave bodo namreč krojile tako njihova zasebna kot poslovna življenja. Naša dolžnost staršev pa je, da jim uporabo slednjih smiselno predstavimo in njihovo uporabo v tej dobi življenja tudi smiselno omejimo.

V teh dneh, ko se nas večina prvič v življenju sooča s šolanjem na daljavo, je normalno, da bodo naši otroci za računalnikom preživeli precej več časa. Izkoristimo priložnost in jih podučimo še kakšno veščino, s katerim bo njihovo delo bolj učinkovito in bolj prijetno. Nato seveda ostane čas tudi za razne videoigrice, kjer pa je bolje, da se za čas uporabe v naprej dogovorimo in se nato tega tudi držimo, z malo popuščanja za tistih nujnih dodatnih »še pet minut« 🙂

Za popestritev, ker verjamem, da tudi njim zmanjka idej, kaj početi tekom dolgega dneva doma, jih poskusimo vključiti v pripravo kosila in večerje. Morda se lahko z njimi lotimo tudi kakšnega kuharskega podviga, ki se ga sicer sami ne bi lotili.

Pri nas se je z leti in tremi otroki na podstrešju nabral res velik kup odrabljenih oz. odsluženih igrač in družabnih iger (kot lahko vidite na sliki), ki za moje otroke v določenem obdobju niso bile več zanimive.

Odigrati vsak dan eno družabno igro v družinskem krogu za okroglo mizo ali kar na tleh ob čajčku zna biti zelo zanimivo tako za otroke kot za odrasle. Najbrž smo že vsi nekoliko pozabili na igre kot so Človek ne jezi se, Briškola, karte Ena, šah itd. Ko nas kdo v vsakodnevnem letečem življenju doma vpraša za eno igro šaha, že zavijamo oči in iščemo izgovor (brez skrbi, že vem, ker tudi jaz to počnem). Sedaj ko smo več časa med štirimi, stenami si le vzemimo čas in odigrajmo tisto eno igro na dan, saj bo vsem lepše. Nekaj takih pozabljenih vam predlagam:

  • Karte (Črni Peter, remi, briškola, tarok, karte ena,…)
  • Spomin
  • Monopoli
  • Človek ne jezi se
  • Šah
  • Igra življenja
  • Mikado
  • Naredi in poruši
  • Potapljanje ladjic
  • Pot okoli sveta

Verjetno je kje založena tudi kakšna zanimiva knjiga, za katero ni bilo nikoli časa, ker smo imeli preveč opravkov in smo raje šli na kavico v bar.

Je sigurno tudi veliko ljudi, ki živijo sami in so posledično v tem obdobju samoizolacije osamljeni in se dolgčas pojavi v še občutnejši obliki. Tudi v tem primeru si lahko dan popestrimo, mogoče s kakšno novo ali pozabljeno aktivnostjo oziroma hobijem, kot so: kvačkanje, pletenje, sestavljanje sestavljank (pri nas je to redno počel moj oče v zimskem času, ko delo na prostem miruje), reševanje križank, sudoku in še kaj. Če razmišljate, da katere od teh aktivnosti ne poznate, naj vas ne skrbi, saj se jo lahko naučite.

V boju proti korona virusu ostanite doma, igrajte družabne igre in uživajte.