Nega kože poleti

Najboljša zaščita kože pred sončnimi opeklinami je preventiva in s tem primerna nega kože z uporabo varovalnih pripravkov za zaščito pred soncem. To že vsi vemo, a kljub vsem opozorilom še vedno prav v poletnih mesecih prevladuje zagorela koža.

Znanstveno je dokazano, da je glavni vzrok za pospešeno staranje kože sonce. Priporočljiva je zaščita kože s kremami z zaščitnim faktorjem od 30 do 50. Zaščitno kremo nanesemo na vse izpostavljene dele kože nekoliko pred samo izpostavitvijo soncu (20 do 30 minut prej). Ne pozabite nanesti kremo tudi na ušesa, stopala, v kolikor so izpostavljena, roke in vrat. Oči zaščitite s sončnimi očali, glavo pa s pokrivalom.

Največji razlog za razvoj kožnega raka je še vedno prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. V preteklosti o tem še nismo bili dovolj izobraženi in ni bilo še toliko raziskav o tveganju, ki ga prinaša izpostavljanje soncu. Vsi smo se veselo sončili in bili ponosni na od sonca zagorelo kožo. Sedaj poti nazaj ni, lahko posvetimo več pozornosti v zaščito kože danes!

Nega kože po sončenju

Sončni žarki so za kožo izredno škodljivi, zato je potrebno prav toliko pozornosti nameniti tudi negi po sončenju. Po dolgotrajni izpostavljenosti soncu je opečena in pordela koža pričakovana, to je tudi znak poškodbe kože. Opekline povzročijo občutek vroče in pekoče kože, v hujših primerih se lahko pojavijo bolečine in mehurji. Priporočljivo je poškodovano kožo negovati z mazili in bolj mastnimi kremami, kar bo omililo občutek zategnjenosti kože, ki jo povzročajo opekline. Dobra naravna alternativa je ognjičevo mazilo, ki pomirja razdraženo kožo, preprečuje njeno izsušitev in pokanje.

Kljub vsem zaščitnim ukrepom velja, da se med 10:00 in 16:00 uro izogibamo sončnim žarkom. Lahko sledimo načelu: kadar je naša senca krajša od telesa, se skrijemo v senco.