Ognjič je prelepa okrasna rastlina s številnimi blagodejnimi učinki. S pridom so ga uporabljali že stari Egipčani, prav tako naše babice. V ljudski medicini se veliko uporablja še danes.

Ognjič v vsej svoji lepoti
Prelep ognjič

Je vsestranska rastlina, saj se jo uporablja tako v kozmetiki, kot sestavino različnih krem in mazil, kakor tudi v kuhinji, npr. kot čaj. Naj bi pomagal pri celjenju odrgnin, prask in ran, uporablja se ga tudi pri blažitvi opeklin ter izpuščajev. Zaradi antiseptičnih in protivnetnih lastnosti se ga pogosto uporablja v pripravkih proti pikom žuželk, izpuščajem in drugih blagih draženjih kože.

Skratka nikamor več brez ognjičevega mazila!

Vse več se ognjič uporablja v kulinariki, tako v vrhunskih restavracijah kakor tudi v domači kuhinji. Uporabni deli ognjiča so sveži in posušeni jezičasti cvetovi, ter sveži in mladi listi. Ognjič ima sladkoben in smoli podoben vonj, s katerim lahko poživimo razne solate, saj tudi posušen ohrani enkratno barvo. Ognjičeve cvetove so s pridom uporabljali že v preteklosti, tako da so ga dodajali različnim jedem in z njim rahlo obarvali ter dodali jedi nekoliko pikanten ognjičev okus. Prav tako lahko iz svežih ognjičevih cvetov pripravimo okusne piškote in razno pecivo. Da ne bomo kaj izpustili, ga lahko dodamo tudi juham, pripravimo dišavno maslo in uživamo v popolnem obroku.

Ognjič je tudi ena glavnih sestavin v domači lekarni, bolje rečeno babičini lekarni, saj so si tako lajšale težave naše none. Ognjičevi cvetovi rahlo blažijo krče, zavirajo vnetja, uporabljamo ga lahko pri prehladu, oteklih bezgavkah in drugih okužbah, ki povzročajo vnetja. Lahko si npr. pripravimo čaj.

Recept: Čaj iz ognjičevih cvetov

Čajno žličko posušenih ognjičevih cvetov prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato precedimo in pijemo po 2 do 3 skodelice čaja na dan.