Se sprašujete ali popijete dovolj vode in je običajno odgovor NE? Naše telo za življenje in normalno delovanje potrebuje vodo. Vsi že vemo, da za življenje je potrebna voda. Ne vemo oz. se ne zavedamo koliko tekočine je dejansko potrebno vnesti v naše telo na dnevni ravni. Neko merilo za lažjo orientacijo je 8 kozarcev vode na dan. Manjša odstopanja od tega merila (kozarec manj ali več) niso problem, saj smo si ljudje tudi po velikosti različni. Velik človek pa sigurno potrebuje več vode kot manjši ali kot otrok.

Težava nastane, ko se ne držimo niti približno tega merila. Verjamem, da nihče ne pije premalo vode nalašč ampak enostavno pozabi ali ni žejen in dan gre mimo. Nato proti večeru popije dva kozarca vode, kar pa je še vedno le četrtina od priporočenih 8. Mislim, da se vsi strinjamo, da je to daleč premalo.

Priporočam, da najprej ugotovite ali pijete dovolj vode. To lahko storite enostavno tako, da si zjutraj natočite 8 x 2 dl vode, steklenico 1,5 l ali 3 x 0,5 l steklenico in ugotovite koliko ste dejansko popili tekom dneva. V naši družini jaz natočim 0,5 l steklenico, jo postavim poleg računalnika, ki predstavlja delavno okolje in ob 12:30 uri je steklenica še vedno polna. Nato je malica oz. kosilo, mogoče se tukaj popije en kozarec. Ob 17:00 uri je 0,5 litrska steklenica še vedno polna. Ostane premalo časa za popiti predvidenih 8 kozarcev. Še dva kozarca do večera ali ob večerji in ni dosežena niti polovična priporočena količina vode na dan.

V kolikor se v tem postopku ali opisu prepoznate tudi vi je odgovor na vprašanje ali pijete dovolj vode: NE! Brez dvoma! Najverjetneje se sprašujete zakaj sploh pišem tale blog pozimi, saj si mislite da je to tema bolj za poletne mesece ko naše telo potrebuje dejansko več vode. Res je, poleti naše telo potrebuje več vode ampak pozimi potrebuje priporočeno količino, na katero vsi pozabimo, ker bodisi ne občutimo žeje ali nimamo časa. Ni problem! V bolnišnični postelji z ledvičnimi kamni ali katero drugo podobno težavo bo sigurno dovolj časa tudi za kozarec vode. Malo za šalo malo za res, vem da je težko, ampak se je vseeno potrebno potruditi in telesu zagotoviti zadostno količino vode ali druge tekočine.

Ni potrebno piti zgolj gole vode, če vam slednja ne ugaja. Lahko si pripravite čaj ali kompot ali pa tople napitke v kolikor vam bolj prijajo. Jaz se potrudim v zimskih dneh zagotoviti juho na mizi vsak dan (to je že 2 dl več tekočine). Tudi sadje vsebuje veliko tekočine, mogoče lahko kakšen deciliter tekočine naberete tudi tako.

Živila ki vsebujejo veliko vode so:

  • lubenica
  • melona
  • agrumi
  • kumare
  • tudi jabolko vsebuje tekočino
  • in ostalo sveže sadje ter zelenjava (nekoliko manj, kar je vseeno boljše kot nič)

V kolikor ste uživalci kave priporočam še kakšen kozarec vode več, saj kava po domače rečeno nas še bolj izsuši.

Prvi znaki pomanjkanja vode ali dehidracije

Prvi znaki, ki kažejo da ne pijete dovolj vode so suha usta, glavobol, temnejši bolj koncentriran urin, minimalno odvajanje urina. Pomanjkanje vode v telesu lahko privede do še hujših zapletov kot so vnetje mehurja, ledvični kamni, ob veliki dehidraciji pa lahko nastopi celo smrt.

Za zaključek 8 kozarcev (2 do 3 litre vode) na dan za odrasle ter 1,5 litra vode na dan za otroke so nekje priporočene količine! Tudi pozimi, pa čajček, če voda ne gre!