Pravilno in redno umivanje rok je eden izmed osnovnih higienskih ukrepov pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni med ljudmi. Ravno v tem obdobju grip, viroz ter ostalih respiratornih obolenj bi morali posvetiti pravilnemu in doslednemu umivanju rok največ pozornosti. Tudi ob pojavu novih virusov, kot je korona virus, stroka priporoča redno in pravilno umivanje rok.

A si pravilno umivamo roke? Odrasli nismo vedno dovolj natančni, predvsem pa si rok ne umijemo vedno, ko bi to bilo potrebno. Ne pozabimo, da se otroci večino stvari naučijo ravno s posnemanjem odraslih, zato bodimo otrokom vedno vzor.

Pravilen postopek je tak, da si najprej roke namočimo pod tekočo vodo, ta naj bo topla. Posežemo po milu ter namilimo in zdrgnemo dlani z vseh strani, med prsti, zapestje… To počnemo najmanj 20 sekund ali tudi več. Ko smo roke namilili in temeljito zdrgnili, pod tekočo vodo dobro speremo milo z rok. Nato roke dobro osušimo z brisačo. Najbolje je, da doma priskrbimo vsakemu članu družine svojo brisačo za roke, ki jo seveda tudi redno menjujemo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča umivanje rok v 11 korakih:

 1. Roke zmočimo
 2. Nanesemo dovolj mila
 3. Drgnemo dlan ob dlan
 4. Desno dlan položimo na levo hrbtišče in podrgnemo medprstne prostore. Isto ponovimo z levo dlanjo.
 5. Sklenemo roke in z dlanjo proti dlani podrgnemo medprstne prostore
 6. Prste podrgnemo v dlani
 7. S krožnimi gibi namilimo palca
 8. Konice prstov namilimo s krožnimi gibi v obe smeri po dlaneh
 9. Roke temeljito speremo z vodo
 10. Roke dobro obrišemo s papirnato brisačo
 11. S papirnato brisačo zapremo pipo

Roke so zdaj čiste.

Kdaj in kako pogosto si je potrebno umiti roke? Nekako si vsi že predstavljamo, kdaj so roke umazane (skoraj vedno!!!), razen otrok, za katere smo mi zadolženi, da jih naučimo pravilne higiene. Pa ponovimo: roke umijemo po vsakem obisku toalete, pred jedjo, pred pripravo hrane, po prijemanju odpadkov, temeljito po kihanju, kašljanju in smrkanju (to raje počnemo v robec ali rokav), po vsakem prihodu domov in vedno, ko so roke umazane.

Najtežje je brez dvoma naučiti naše najmlajše do te mere, da postane umivanje rok samoumevno. Je pa vsekakor vredno truda, saj so prav oni najbolj dovzetni za nalezljive bolezni. Ko mi otrok po opravljeni potrebi v kopalnici pravi: “Saj nimam umazanih rok, nisem tikal WC školjke”, mu še desetič v dnevu ponovim, da so roke umazane ne glede na to, ali se je dotikal školjke ali ne. Vsakič, ko pridemo domov, rečem, naj si umije roke. Veliko besed, ki se s časom obrestujejo, saj jim ta postopek postane samoumeven.

Če se s pravilnim umivanjem rok izognemo še enemu nalezljivemu obolenju v letu, nam to doprinese deset dni dobrega počutja v letu. Ni slabo, trud se vedno obrestuje, tako da le umivajte roke. Pravilno seveda!

Ob pravilnem umivanju rok nam ni potrebno posegati po razkužilu za roke. V kolikor si vseeno želite roke razkužiti z razkuževalnim sredstvom, si le tega lahko pripravite sami.

Razkužilo za roke recept

Sestavine:

 • 23 g aloe vera gela
 • 2 g glicerina
 • 5 g alkohola (več kot 90%)
 • 20 kapljic eteričnega olja po želji (npr limone, sivke,… lahko tudi kombinacija različnih)

Postopek izdelave:

 1. V stekleni čaši združite eterična olja in alkohol.
 2. V drugi stekleni čaši združite glicerin in aloe vera gel.
 3. Nato združite vsebino obeh čaš in dobro premešajte.
 4. Razkužilo shranite v primerno embalažo, npr v embalažo na pumpico ali potisk.