Praznične jedi

Se vam med prazniki, ko je miza obložena in polna prazničnih jedi zgodi, da se prenajedate?! Se kaže kot neke vrste kompulzivno prenajedanje. To je tipična motnja hranjenja, ki se marsikomu pojavi med prazniki, saj praznike povezujemo s obilo hrane in pripravo prazničnih jedi.

Običajno med prazniki pojemo preveč in predvsem si namenimo prevelike obroke hrane, kar naše telo sploh ne potrebuje. S tem ko jemo tudi, ko nismo lačni samo škodujemo našemu organizmu.

Ena možnost kako bi se lahko izognili prenajedanju je tako, da jemo šele ko smo dejansko lačni. Pri tem poskrbimo, da ne kar goltamo hrano brez nadzora ampak jo dobro prežvečimo. Najbolje, da si za obrok vzamemo čas ter ga počasi in z užitkom pojemo.

Načrtovanje praznične jedi

Že pri načrtovanju praznične jedi in pripravi prazničnih jedi bodimo pozorni, da ne načrtujemo pretežke in obilne jedi. Primerne smernice za praznične jedi zajema “slow food” (počasen na dolgo razvlečen sam obrok in predvsem več manjših hodov). Tako smo na koncu obroka siti in ne pretirano oteženega želodca, ker naše telo ima čas zagotoviti občutek sitosti.

Dva praznična menija

Dva praznična menija, ki jih lahko uporabite med prazniki in ostanete siti a lahkotni.

V kolikor ste bolj nagnjeni k ribjim jedem vam za praznike svetujem sledeči ribji meni:

  • Tunin namaz s popečenimi kruhki
  • Široki rezanci s lososom
  • Brancin v pečici s pečenim krompirjem in brokoli
  • Tira mi su v kozarčku

Če vam ribe niso všeč, priporočam mesni meni ki je prav tako lahko nekoliko bolj lahkotne narave:

  • Domača puranja pašteta s popečenimi kruhki
  • Ravjoli s pršutom
  • Piščančje roladice s blitvo, korenje in krompir v pečici
  • Domači jagodni sorbet

Recept

Tunin namaz s popečenimi kruhki

Sestavine:

  • tuna
  • 1 sirček
  • 2 kisli kumarici
  • vejica peteršilja
  • strok česna
  • košček čebule
  • pol čajne žličke gorčice

Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo v majhni servirni skodelici lepo dekorirano s vejico peteršilja. Zraven ponudimo na trikotnike narezan in popečen kruh.

Široki rezanci s lososom

Sestavine:

  • široki rezanci
  • koščki svežega lososa
  • čebula
  • česen
  • smetana za kuhanje
  • sol

V slanem kropu skuhamo rezance po navodilih proizvajalca. Omako pripravimo tako, da v ponvi prepražimo čebulo in česen, nato dodamo na koščke narezan losos in ga na hitro prepražimo ter dodamo smetano za kuhanje. Solimo po okusu in pustimo par minutk kuhati, da poveže okuse med seboj. Široke rezance primešamo omaki ter postrežemo. Ne pozabimo da je to topla predjed in na krožnik ne namenimo več kot 80 g surovih rezancev.

Brancin v pečici s pečenim krompirjem in brokoli

Sestavine:

  • očiščen brancin
  • krompir
  • brokoli
  • sol

Krompir operemo in narežemo na krhlje, solimo in nanj položimo brancine. Pečemo po okusu oz ko je krompir zlato rumene barve je jed pripravljena. Brokoli kuhamo v slanem kropu do mehkega.

Tira mi su v kozarčku

Sestavine:

  • piškoti za tira mi su
  • kuhana kava
  • krema za tira mi su
  • mleko
  • kakav v prahu

Skuhamo kavo v katero na hitro namočimo piškot in ga položimo v kozarec. Z mešalnikom zmešamo kremo po navodilih proizvajalca. Nato kremo vlijemo v kozarec z piškotom in na koncu posujemo s kakavom v prahu. Postavimo za nekaj ur v hladilnik. V tem primeru ne uporabimo sir (Mascarpone), ker tako Tira mi su ostane bolj lahkoten.

Domača puranja pašteta s popečenimi kruhki

Sestavine:

  • puranje prsi
  • česen
  • čebula
  • peteršilj
  • kapre
  • sol
  • poper
  • maslo

Puranje prsi kuhamo v slanem kropu. Ko so kuhane jih sesekljamo na manjše koščke, dodamo vse ostale sestavine in zmešamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo s popečenimi kruhki.

Ravjoli s pršutom

Sestavine:

  • ravjoli polnjeni s pršutom
  • sveži pršut
  • olje
  • sol

Ravjole kuamo v slanem kropu po navodilih proizvajalca. Pršut narežemo na trakce in na hitro prepražimo na olju. Serviramo peščico ravjolčkov na krožnik (cca. 5 na krožnik) in prelijemo s žlico popečenega pršuta.

Piščančje roladice s blitvo, korenje in krompir v pečici

Sestavine:

  • piščančji zrezki
  • blitva
  • česen
  • korenje
  • krompir
  • sol

Blitvo operemo in skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhana jo na olju in česnu prepražimo. Nato s blitvo namažemo piščančje zrezke, jih ovijemo v roladico in primemo z zobotrebcem ter v ponvi na olju počasi popečemo iz vseh strani. Ko so pečene roladice narežemo na 1 cm debela rezine. Krompir in korenje narežemo poljubne oblike, solimo ter pečemo v pečici cca. 1 uro odvisno od pečice in želje zapečenosti.

Domači jagodni sorbet

Sestavine:

  • jagode
  • sladkor
  • penina
  • limonin sok
  • jagodni sladoled

Jagode operemo in narežemo, dodamo malo sladkorja, slok ene limone, par kepic jagodnega sladoleda in malček penine. Vese zmešamo z paličnim mešalnikom. Nastane nekakšna gosta zmes in natočimo v servirne kozarčke ter postavimo za nekaj ur v hladilnik.