vitamin D

Zelo opevan vitamin D imenovan tudi sončni vitamin, vitamin ki ga nudi svetloba nam nudi številne koristi. Za človeško telo je vitamin D ključnega pomena, saj krepi naš imunski sistem ter pozitivno vpliva na zdravje kosti in mišic.

vitamin D

Naše telo je pod vplivom sončnih žarkov sposobno tudi samostojno proizvesti vitamin D. Pomembno je omeniti, da v jesenskih in zimskih mesecih na slovenskem ozemlju ni dovolj sončnih žarkov, da bi lahko zagotovili zadostno preskrbo z vitaminom D.

Priporočljivo je da v teh mesecih le tega zaužijemo s prehrano ali z morebitnimi prehranskimi dopolnili. Živila, ki vsebujejo vitamin D so npr. skuša, losos, tuna, polnovredna žita, jajca (rumenjak) ali mleko.

Koristi vitamina D

Vitamin D vpliva tudi na številne druge dejavnike, kot so dobro živčevje, krepko srce, na razpoloženje, vpliva na dobro presnovo kalcija, nastajanje hormonov in zelo pripomore k preprečevanju razvoja osteoporoze. Nemalokrat je ena od terapij pri osteoporozi ravno dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil, saj dokazano zavira napredovanje osteoporoze.

V kolikor se gibljemo dovolj na svežem zraku lahko skozi kožo pridobimo dve tretjini vitamina D več kot nekdo, ki večino časa preživi v zaprtih prostorih. To še z daleč ne pomeni, da se bomo sedaj 10 ur izpostavljali sončnim žarkom, saj prekomerno izpostavljanje soncu lahko povzroči nastanek kožnega raka. Zadostuje že 15 minutno izpostavljanje obraza in rok soncu. Ta priporočila veljajo v obdobju od marca do oktobra, ko na slovenskem ozemlju nastaja dovolj vitamina D oziroma ko ga naše telo lahko pod vplivom sončne svetlobe tvori.

V primeru pomanjkanja vitamina D ga je zgolj s hrano, ki ga vsebuje zelo težko zagotoviti v zadostni količini. Zato ga je priporočljivo zagotoviti s prehranskimi dopolnili. Naj bo vitamin D izjema, ki ga po potrebi dodajamo v obliki prehranskih dopolnil, ostale dnevno potrebne vitamine zagotovimo z vsakodnevnim uživanjem svežega sadja in zelenjave.

Stranski učinki vitamina D

Stranskih učinkov pri dodajanju vitamina D lahko rečemo, da pri zdravih ljudeh skoraj ni. V določenih primerih lahko se pojavijo tudi kakšni stranski učinki, posebno pozornost velja posvetiti v primeru ledvičnih kamnov. V takšnih primerih je pred uživanjem vitamina D z prehranskimi dopolnili bolje posvet z zdravnikom.

Domneva se, da če imamo dovolj vitamina D lahko tudi ublažimo potek bolezni covid-19. Posledično prepreči morebitne hujše zaplete. Zagotovil ni, mogoče pa pripomore.